Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak už se stalo v posledních letech zvykem, mezinárodní pravidla volejbalu jsou předmětem dalších a dalších úprav, které mají za cíl především prodloužit výměny a tím zvýšit atraktivitu volejbalu v očích diváků. Od letošní sezóny budou některé z novinek schválených FIVB (Fédération internationale de Volleyball) implementovány i do soutěží ČVS (Český volejbalový svaz). Jedná se především o následující dvě herní činnosti:


HRA POD SÍTÍ (proniknutí pod sítí)
Nově není chybou dotek soupeřova pole jinou částí těla než nohy (myšleno "od kotníků po prsty"), pokud to nepřekáží soupeři ve hře. Dotek nohy je posuzován stejně jako doposud - tedy není chybou, pokud alespoň část nohy je na střední čáře nebo nad ní a zároveň tím není překáženo soupeři ve hře (například tím, že by mu přesahující hráč stoupnul na nohu). Dá se konstatovat, že tato změna nebude mít velký vliv na průběh zápasů, neboť přesahů střední čáry rukou, hlavou apod. je minimum. Překážení nebo nepřekážení ve hře je necháno na (subjektivním) posouzení rozhodčími.

HRA U SÍTĚ (dotek sítě)
Mnohem významnější změnou než výše uvedená je ta, která upravuje posuzování chyb spočívajících v doteku sítě. Chybou je dotek horní pásky (a horní části antének) při smeči, bloku i nahrávce. Chybou zůstává též úmyslný dotek sítě, např. pro změnu směru odrazu míče letícího do sítě na straně soupeře, snížení výšky sítě, udělání si prostoru pro nahrávku apod. Doteky sítě v ostatních případech (tedy blokař, smečař či nahravač, který "spadne" do sítě) nejsou chybou. Chybou také není dotek pásky v případech předstírané smeče či bloku, který vlastně neblokuje - míč už/teprve je "kdesi pryč". Suma sumárum, posuzování doteku sítě je mnohem benevolentnější a v mnoha případech houpajícího se "saka" zůstane píšťalka rozhodčího němá, a to - na rozdíl od nynějška - oprávněně. Sjednoceno bylo posuzování úmyslného odražení míče "skrz síť" pomocí rukou čekajících u sítě - to by nyní měli všichni rozhodčí pískat.
 

 

 

DALŠÍ ZMĚNY
Text pravidel byl upraven i v dalších oblastech - zde jsou však úpravy jen kosmetické (např. ztráta rozehry vs. bod a podání pro soupeře), popř. nejsou pro diváky důležité (změna způsobu žádosti o střídání, které samo ale zůstává stejné; odpovědnost druhého rozhodčího ohledně nedovoleného útoku hráče zadní řady; blok jako sáhnutí výše než je horní okraj sítě bez ohledu na výšku doteku míče a další). V soutěžích ČVS není implementováno nic, co by se týkalo jiného (většího) počtu hráčů a liber.