Jdi na obsah Jdi na menu
 


Herní posty ve volejbalu

26. 5. 2022

Ve volejbalu má každý hráč svůj herní post. Existuje pět herních pozic – nahrávač, smečař, blokař, diagonální hráč a libero. Každá z těchto pozic hraje specifickou roli při utkání.

 

1. Nahrávač

Jeho hlavním úkolem je nahrávat útočníkům a organizovat útočnou hru družstva. Patří mu druhý dotek míče. Výkon nahrávače může ovlivnit hru celého týmu. Měl by být technicky šikovný, umět zvládnout odbití prsty, bagrem, jednou rukou nejen dopředu, ale i za hlavu.  

 

2. Smečař

Smečaři jsou v týmu dva: v postavení jeden v přední pozici (převážně v zóně IV) a druhý v diagonále v zadní řadě (tedy zóna I) Útočí hlavně ze své zóny IV (hlavní kůl) a dále jsou zodpovědní za přihrávku soupeřova servisu. Účastní se bloku na útok soupeře.  

 

3. Blokař

Tento post mají na starosti nejvyšší hráči družstva. Jejich post je převážně na síti (vzadu je střídá libero). Blokují tedy útoky soupeře na síti a účastní se rychlého útoku středem sítě. Blokují ale v podstatě všichni hráči, kromě libera.

 

4. Diagonální hráč (univerzální hráč)

Je to hlavní útočná síla týmu. Kromě útoků na síti se účastní také útoku ze zadní řady a to převážně ze zóny I. Obstarává převážně pravou stranu hřiště. Je v postavení naproti nahrávači (jeden v přední, druhý v zadní řadě)

 

5. Libero

Má barevně odlišný dres. Je to specialista na přihrávku soupeřova podání, organizuje obranu v poli. Účastní se hry pouze v zadních zónách, kde nahrazuje blokaře. Neúčastní se servisu, může střídat kohokoliv a kdykoliv v zadní řadě, vypomáhá nahrávkou nahrávači apod. (specifická pravidla pro tento post)

 

Zajímavosti:  

- rekord výšky výskoku volejbalisty je 127 cm, dosah ve výskoku 370 cm.

- nejvyšším volejbalistou, který využívá svou výšku ve hře je Dmitriy Muserskiy, který měří 2,18 m

 

 

novy-obrazek.png